1403/02/18 - 11:05:24    English Version
سال 1403، سال جهش تولید با مشارکت مردمـ
پيش از برنامه سوم توسعه

مجموعه قوانین و مقررات واگذاری سهام شرکتهای دولتی ومتعلق به دولت قبل از برنامه سوم توسعه

 

1- قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.
2- آئین­نامه اجرائی قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.
3- اساسنامه سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.
4- قانون معافیت‌های مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.
5- قانون بازپرداخت اوراق قرضه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.
6- آیین‌نامه اجرایی مرحله اول واگذاری سهام متعلق به بخش دولتی در واحدهای تولیدی به كاركنان واحدهای تولیدی وكارمندان دولت.
7- مفاد تبصره 32 قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران .
8- تصویب نامه شماره 5283/ت 109 هـ مورخ 29/3/1370هیات وزیران در خصوص سیاست واگذاری سهام متعلق به دولت وسازمانها وشركتهای دولتی.
الف- فهرست شماره 1 ب - فهرست شماره 2
9- دستورالعمل اجرایی بند 3 تصویب نامه شماره 5283/ت 109هـ مورخ 29/3/1370.
10- تصویب نامه شماره 127932/ت 449 هـ مورخ 9/11/1369 هیات وزیران به منظور تامین اجرای مفاد بند (37-4)بخش "ب"قسمت یكم قانون برنامه اول توسعه اقتصادی اجتماعی وفرهنگی.
11- تصویب نامه شماره 61164/ت 466 هـ مورخ 20/11/1370 هیات وزیران راجع به چگونگی واگذاری و فروش سهام شركتها و نحوه تأدیه غرامت به سهامداران قبلی
12- تصویب‌نامه هیات وزیران در مورد واگذاری سهام متعلق به دولت در شركت‌ها و طرح‌ها.
13- تصویب نامه شماره 51021/ت 490 هـ مورخ 26/10/1371 هیات وزیران - سیاست واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی .
14- تصویب‌نامه هیأت وزیران در مورد واگذاری سهام متعلق به دولت.
15- تصویب نامه شماره 1810/34 مورخ 14/12/72 هیات وزیران در زمینه آیین‌نامه تعیین قیمت پایه،
16- آیین‌نـامه نحوه تعیین قیمت پایـه سهام شركت‌های قابل واگذاری - متعلق به دولت، سازمانها و شركت‌های دولتی.
17- آیین‌نـامه فروش اقساطی سهام قابل واگذاری - متعلق به دولت، سازمانها و شركت‌های دولتی.
18- آیین‌نـامه نحوه واگذاری سهام - متعلق به دولت، سازمانها و شركت‌های دولتی.
19- مصوبه مورخ 12/5/1373 مجلس شورای اسلامی - قانون نحوه واگذاری سهام دولتی و متعلق به دولت به ایثارگران و كارگران.
20- تصویب نامه شماره 72015/ت 431 هـ مورخ 29/11/1373 هیات وزیران-آیین‌نامه اجرایی قانون نحوه واگذاری سهام دولتی و متعلق به دولت به ایثارگران و كارگران.
21- مفاد تبصره 41 قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
22- مفاد تبصره 35 قانون بودجه سال 1377 كل كشور.
23- تصویب نامه شماره 38819/ت 19714 مورخ 14/6/1377 هیات وزیران آیین‌نامه اجرایی تبصره (35) قانون بودجه سال 1377 كل كشور.
24- مصوبه مورخ 13/11/1377 مجلس شورای اسلامی-مفاد تبصره 35 قانون بودجه سال1378 كل كشور.
25- تصویب نامه شماره 13728/ت 21248هـ مورخ 19/3/1378 هیات وزیران-آیین‌نامه اجرایی تبصره (35) قانون بودجه سال 1378 كل كشور.
26- مصوبه مورخ 24/12/1378 مجلس شورای اسلامی - مفاد بند "ف" تبصره 2 قانون بودجه سال 1379 كل كشور.

1-قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی - مصوبه مورخ 3/4/1354 مجلس شورای ملی سابق

ماده واحده ـ واحدهای صنعتی و معدنی و سایر واحدهای تولیدی كه تا تاریخ چهارم اردیبهشت ماه 1354 تاسیس شده‌اند و بر طبق مقررات این قانون به صورت شركت سهامی عام در خواهند آمد، مكلفند سهام خود را پس از حسابرسی توسط مؤسسات حسابرسی قابل قبول دولت و ارزیابی دقیق بر اساس ضوابطی كه شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مذكور در تبصره 6 این قانون تعیین می‌نماید در درجه اول به كارگران و كارمندان خود سپس به كارگران و كارمندان سایر واحدهای تولیدی و كشاورزان و سایر مردم برای فروش عرضه نمایند به طوری كه در پایان مهر ماه 1357 معادل 99% سهام متعلق به دولت در واحدهای بخش دولتی به استثنای صنایع مادر و بعضی از صنایع دیگر كه طبق تشخیص دولت تمام یا قسمتی از آن در دست دولت باقی خواهد ماند و 49 درصد سهام واحدهای بخش خصوصی بتواند در دست مردم كشور قرار گیرد.

تبصره1ـ ترتیب تشخیص واحدهای مشمول این قانون و چگونگی اجرای مفاد قانون نسبت به آنها و همچنین شرایط و نحوه تبدیل واحدهای تولیدی به شركت سهامی عام طبق آیین‌نامه اجرایی این قانون خواهد بود.

تبصره2ـ ترتیب اجرای مفاد این قانون در مورد واحدهای تولیدی كه پس از تاریخ چهارم اردیبهشت ماه 1354 تاسیس شده و یا می‌شوند و همچنین واحدهایی كه قبلا تاسیس شده ولی بهره‌برداری از آنها آغاز نشده یا در مراحل اولیه بهره‌برداری هستند به موجب ضوابطی خواهد بود كه از طرف شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

تبصره3ـ مدیریت واحدهای دولتی مشمول این قانون بر اساس آیین‌نامه‌ای خواهد بود كه به تصویب شورا خواهد رسید.

تبصره4ـ به منظور ایجاد تسهیلات و كمك‌های لازم به كارگران و كشاورزان در خرید سهام واحدهای مشمول این قانون یك سازمان مالی از طرف دولت ایجاد می‌گردد و طبق اساسنامه‌ای كه به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید اداره خواهد شد. به دولت اجازه داده می‌شود برای منظور فوق تا میزان مورد نیاز از محل درآمد عمومی استفاده نماید و مبلغ استفاده شده را در لایحه بودجه سال 1355 منظور كند.

تبصره5ـ به منظور مشاركت هر چه بیشتر عموم مردم كشور در امر سرمایه‌گذاری و تجهیز سرمایه‌های كوچك و خرید و فروش سهام واحدهای تولیدی، دولت تسهیلات لازم برای ایجاد شركت‌های سرمایه‌گذاری عام در بخش خصوصی فراهم می‌نماید. این شركت‌ها موظفند سهام خود را به عموم مردم كشور عرضه نمایند و شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی آیین‌نامه لازم را جهت هدایت اینگونه شركت‌ها و نظارت به فعالیت آنها همچنین ترتیب خرید و فروش سهام تهیه و به موقع اجرا می‌گذارد.

تبصره6ـ به منظور حسن اجرای تكالیف مقرر در این قانون شورایی به نام شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مركب از:‌ وزیر كشاورزی ومنابع طبیعی ، وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه ، وزیر دادگستری، وزیر كار و امور اجتماعی، وزیر صنایع و معادن، وزیر بازرگانی، رییس بانك مركزی ایران و رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران زیر نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی تشكیل می‌گردد و شورا دارای دبیرخانه یا دبیرخانه‌هایی خواهد بود كه مصوبهات شورا را اجرا خواهد كرد.

تبصره7ـ نسبت به واحدهای مشمول این قانون كه در مدت مقرر در مورد عرضه و انتقال سهام خود عمل ننمایند بر اساس آیین‌نامه‌ای رفتار خواهد شد كه از طرف شورا تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

تبصره8ـ آن قسمت از مقررات قانون تجارت و سایر قوانینی كه با مفاد این قانون مغایرت داشته باشد لازم‌الرعایه نخواهد بود.

تبصره9ـ آیین‌نامه‌های اجرایی این قانون به پیشنهاد شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی و تصویب هیأت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بر یك ماده و نه تبصره پس از تصویب مجلس سنا در جلسه روز دوشنبه 26/3/1354 در جلسه روز سه‌شنبه سوم تیر ماه یك‌هزار و ‌سیصد و پنجاه و چهار شمسی به تصویب مجلس شورای ملی سابق رسید.

2-آئین­نامه اجرائی قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی

هیأت وزیران در جلسه مورخ 10/8/1355 بنا به پیشنهاد شماره 17919 مورخ 8/7/1355 وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد تبصره «9‌» ماده واحده قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه تیرماه 1354 آئین­نامه اجرایی موضوع تبصره «1» ماده واحده قانون مذكور را كه به تائید شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی رسیده است به شرح زیر تصویب كرد:

ماده 1 ـ اصلاحات مندرج در این آئین نامه با معانی زیر به كار رفته است.

الف: قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه سوم تیرماه 1354.

ب: شورای گسترش مالكیت عبارتست از شورای مذكور در تبصره «6» قانون گسترش مالكیت.

پ: دبیرخانه عبارتست از دبیرخانه شورای گسترش مالكیت مذكور در تبصره «6» قانون گسترش مالكیت كه در وزارت صنایع و معادن تشكیل گردیده است.

ت: سازمان مالی عبارتست از سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای مذكور در تبصره «4» قانون گسترش مالكیت.

ث: شركتهای سرمایه گذاری عبارتند از شركتهای سرمایه گذاری عام موضوع تبصره پنج قانون گسترش مالكیت.

ج: واحدهای مشمول عبارتند از واحدهای صنعتی و معدنی و سایر واحدهای تولیدی كه به موجب ضوابط مذكور در این آئین نامه مشمول مقررات قانون گسترش مالكیت میشوند.

ﻫر واحدی كه ماده یا مواد خام یا نیم ساخته را بر اثر عملیات فیزیكی یا شیمیایی تكمیل و یا تغییر شكل دهد واحد تولیدی میگویند.

تبصره ـ كارخانجات صنایع نظامی از شمول این آئین نامه مستثنی میباشند.

 

ماده 2 ـ واحدهای مشمول در بخش خصوصی و بخش دولتی (به جز مستثنیات منظور در قانون گسترش مالكیت) كه دارای یكی از مشخصات زیر بوده و حداقل پنجاه سال از تاریخ بهره برداری آنها گذشته باشد مشمول قانون گسترش مالكیت می گردند.

الف: سرمایه پرداخت شده یكصد میلیون ریال یا بیشتر.

ب: دارایی ثابت دویست میلیون ریال یا بیشتر.

پ: فروش خالص حداقل در یكی از سالها دویست و پنجاه میلیون ریال یا بیشتر.

فروش پس از كسر مالیاتهای غیرمستقیم (مالیات بر مصرف كالا) كه جزء رقم فروش نمی باشد محاسبه می گردد.

 

تبصره 1 ـ صورت واحدهای مشمول توسط شورای گسترش مالكیت تعیین و در هر مورد باطلاع عموم واحدهای مربوطه خواهد رسید.

تبصره 2 ـ تاریخ بهره برداری با توجه به دوره آزمایشی بهره برداری از واحد تولیدی و پروانه بهره برداری وزارت صنایع و معادن و اولین اظهارنامه مالیاتی كه حاكی از فروش فرآورده های واحد تولید بوده است و یا دفاتر مالی مربوط به تشخیص شورا تعیین می­گردد.

 

ماده 3 ـ الف: واحدهای تولیدی كه تا قبل از چهارم اردیبهشت ماه 1354 تشكیل شده و مشمول شناخته می شوند مكلفند طبق روشی كه شورا تدوین می نماید سهام سهامداران خود را عرضه نموده به ترتیبی كه در پایان مهرماه 1357 سهام واحدهای فوق الذكر در بخش خصوصی 49 درصد و در بخش دولتی 99 درصد به عموم عرضه شده باشد و بتواند در دسترس مردم قرار گیرد.

ب: واحدهای تولیدی كه بعد از تاریخ تصویب قانون گسترش مالكیت تشكیل و مشمول میگردند مكلفند به موجب ضوابطی كه از طرف شورای گسترش مالكیت تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید نسبت به عرضه سهام خود اقدام نمایند.

تبصره 1 ـ این تعداد از سهام واحدهای مشمول كه در اختیار بانكهای تخصصی و اتحادیه های تعاونی و همچنین شرکتهای سرمایه گذاری مذکور در ماده 1 و یا شركتهای مشابه دیگر و گروهها و مجتمع های صنعتی كه طبق ضوابط تعیین شده از طرف شورا تشكیل شده باشند، قرارداد می تواند با موافقت شورای گسترش مالكیت جز قسمتی از 49 درصد یا 99 درصد كه باید به عموم عرضه گردد، منظور شود.

تبصره 2 ـ در مورد واحدهای مشمولی كه قسمتی از سهام آنان متعلق به دولت است 49 درصد از سهم دولت و 49 درصد از سهام سایرین عرضه خواهد شد.

تبصره 3 ـ تا میزان پانصد هزار ریال سهم به ارزش اسمی متعلق به هر یك از سهامداران جزء 49 درصد سهام عرضه شده محسوب میگردد. در این صورت چنانچه واحد مشمولی با توجه به مقررات این آئین نامه سهم كافی برای عرضه كارگران خود نداشته باشد مكلف است سرمایه خو را به میزان لازم افزایش دهد و از محل افزایش سرمایه سهم كارگران خود براساس ضوابطی كه شورا تعیین می نماید تأمین كنند از صد درصد افزایش سرمایه برای عرضه سهام به كارگران الزامی نخواهد بود و به هر كارگر با توجه به میزان افزایش سرمایه سهام عرضه خواهد شد.

 

ماده 4 ـ حداكثر سهم متعلق به سهامدار خارجی در هر واحد مشمول با توجه به كیفیت تكنیك و نوع صنعت مربوطه و احتیاج به سرمایه گذاری خارجی طبق جدولی كه به تصویب شورای گسترش مالكیت رسیده و ضمیمه این آئین نامه می باشد مشخص میگردد.

 

تبصره 1 ـ درمورد واحدهای مشمول كه قبل از تصویب قانون گسترش مالكیت به ثبت رسیده اند و قسمتی از سهام آنها متعلق به سهامداران خارجی است هر گاه با عرضه 49 درصد سهام خارجی مجموع سهم باقیمانده خارجی مطابق جدول مزبور یا بیشتر از آن باشد همان 49 درصد را عرضه خواهند كرد و هر گاه از درصدهای ذكر شده در جدول فوق كمتر بشود به خواسته سهامداران خارجی میزان عرضه سهام آنها مقداری خواهد شد كه بتوانند حداكثر مذكور در جدول فوق را حفظ نمایند. در این مورد از كل سهام باقیمانده 49 درصد عرضه خواهد شد.

تبصره 2 ـ در مورد واحدهای مشمولی كه با شركت سهامداران خارجی بعد از تصویب قانون گسترش مالكیت تشكیل و ثبت گردند. طبق ضوابطی عمل خوهد شد كه از طرف شورای گسترش مالكیت تهیه و به اسناد تبصره «2» قانون گسترش مالكیت به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

تبصره 3 ـ در صورتی كه یك شركت دارای تعدادی سهامدار خارجی باشد سهام آنها به عنوان سهامداران خارجی تلقی خواهد شد.

 

ماده 5 ـ ارزش سهام واحدهای مشمول توسط شورای گسترش مالكیت براساس گزارش حسابرسی كه توسط مؤسسات حسابرسی مورد قبول دولت تنظیم شده باشد براساس عوامل زیر تعیین می­گردد:

الف: روند سود و زیان ناشی از فعالیت های اصلی شركت طی (سه تا پنج ساله گذشته)

ب: متوسط نسبت سود ویژه به سرمایه طی (سه تا پنج ساله گذشته)

پ: ارزش هر سهم در بورس اوراق بهادار و نوسانات آن (در مورد واحدهائی كه در بورس پذیرفته شده­اند)

ت: متوسط نسبت سود ویژه به فروش خالص طی (سه تا پنج ساله گذشته)

ضمناً نكات زیر در مورد تعیین ارزش سهام واحدهای تولیدی مورد توجه قرار خواهد گرفت:

1. وضع واحد از نظر مدیریت نوع تكنولوژی و سایر عوامل كیفی.

2. برآورد سود دهی آتی با توجه به سیاست قیمت ها، خط مشی های اقتصادی دولت و سایر عوامل مؤثر.

3. میزان اندوخته ها، دارائی ثابت، بدهیهای جاری و دارائی جاری.

4. درصد سود پرداختی هر سهم به ارزش تعیین شده هر سهم (بازده سود سهام)

5. نسبت قیمت به درآمد هر سهم با توجه به نوع فعالیت واحد تولیدی.

ماده 6 ـ سود ویژه با توجه به مراتب زیر مبنای ارزیابی سهام واحدهای مشمول قرار خواهد گرفت.

الف: سود مندرج در برگ قطعی مالیاتی كه ترتیب پرداخت آن داده شده باشد.

ب: در صورتی كه مالیات قابل پرداخت، قطعی نشده باشد سود مندرج در برگ تشخیص مالیاتی كه وسیله وزارت امور اقتصادی و دارایی صادر شده باشد.

پ: در صورتی كه سودمندی در برگ تشخیص مالیاتی مورد قبول قرار نگرفته باشد، سود مندرج در گزارش حسابرسی مورد قبول دولت.

ت: در صورتی كه گزارش حسابرس موجود نباشد سود مندرج در اظهارنامه مالیاتی.

ج: در مورد شركت هایی كه به علت معافیت كامل مالیاتی اظهارنامه مالیاتی تعیین نكرده اند سود مستخرجه از دفاتر شركت به وسیله مؤسسات حسابرسی مورد قبول دولت.

تبصره 1 ـ مؤسسات حسابرسی قابل قبول دولت موضوع این آئین نامه بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی تعیین می شود در مواردی كه شورا صلاح بداند میتواند به دبیرخانه مأموریت دهد وظائف مربوط به حسابرسان را در مورد برخی از شركتها انجام دهد.

تبصره 2 ـ شركتهای مشمول قانون گسترش مالكیت مكلفند در مدتی كه شورا تعیین می­نماید كلیه امور حسابرسی خود را به یكی از مؤسسات حسابرسی مورد قبول دولت محول نمایند و هر ساله یك نسخه از گزارش حسابرسی شركت را جهت دبیرخانه شورای گسترش مالكیت ارسال دارند.

 

ماده 7 ـ در صورتی كه واحدهای مشمول از محل افزایش سرمایه نسبت به عرضه سهام خود اقدام ننمایند ارزش سهام عرضه شده متناسب با میزان افزایش سرمایه تعدیل خواهد یافت.

ماده 8 ـ واحدهای مشمول مكلفند پس از اینكه ارزش سهام آنان به وسیله شورای گسترش مالكیت تعیین و توسط دبیرخانه اعلام شد ظرف مدت یك هفته به هزینه خود نسبت به انتشار آگهی عرضه سهام خود در روزنامه های كثیرالانتشار اقدام نمایند.

ماده 9 ـ پس از انتشار آگهی عرضه سهام در اجرای این برنامه واحدهای مشمول مكلفند اقدامات زیر را انجام دهند:

الف: شركت­هایی كه از محل سهام موجود نسبت به عرضه سهام خود اقدام می­نمایند بایستی به میزان تعیین شده از سهامداران شركت، سهام جمع­آوری نموده و به سازمان مالی و شركت­های سرمایه­گذاری انتقال دهند.

ب: واحدهایی كه از طریق افزایش سرمایه سهام خود را عرضه می­نمایند بایستی قبلاً موافقت مجمع عمومی شركت را تحصیل و یا سلب حق تقدم نسبت به خرید سهام جدید اقدام نموده و سهام مزبور را به سازمان مالی و شركتهای سرمایه­گذاری واگذاری نمایند. سلب حق تقدم از سهامداران تا میزانی خواهد بود كه با خرید سهام جدید جمع ارزش سهام آنها به قیمت اسمی از پانصد هزار ریال تجاوز نماید.

تبصره 1 ـ سهامی كه در اجرای قانون گسترش مالكیت در اختیار سازمان مالی و شركت­های سرمایه­گذاری می­باشد مشمول این ماده نخواهد شد.

تبصره 2 ـ میزان سهام انتقالی موضوع این ماده به كارگران و كشاورزان از طرف سازمان مالی و همچنین سهام انتقالی به شركتهای سرمایه گذاری شورای گسترش مالكیت تعیین می­گردد.

ماده 10 ـ در مقابل سهامی كه واحدهای مشمول با سهامداران آنها به كارگران و كشاورزان از طریق سازمان مالی انتقال میدهند اوراق قرضه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی معادل ارزش تعیین شده تحویل میگردد و در مقابل سهام واگذاری به شركتهای سرمایه­گذاری وجه نقد معادل ارزش تعیین شده به واحدهای مشمول یا سهامداران آنها پرداخت خواهد شد.

ماده 11 ـ حداكثر سهامی را كه شركتهای سرمایه­گذاری مجاز به نگاهداری هستند، توسط شورای گسترش مالكیت تعیین میگردد.

ماده 12 ـ واحدهای مشمول مكلفند ظرف مدتی كه از طرف دبیرخانه تعیین میگردد، نسبت به تبدیل واحد تولیدی به شركت سهامی عام اقدام نمایند.

ماده 13 ـ واحدهای مشمول مكلفند اطلاعات، مدارك و اسنادی را كه جهت تعیین ارزش سهام آنان مورد لزوم است طی مدت تعیین شده به دبیرخانه ارسال نمایند.

ماده 14 ـ در مورد واحدهای مشمول و سهامداران آنها كه مقررات این آئین­نامه را رعایت ننمایند، طبق آئین­نامه موضوع تبصره هفت قانون گسترش مالكیت رفتار خواهد شد.

 

3-اساسنامه سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی


هیأت وزیران در جلسه مورخ 11/5/1354 بنا به پیشنهاد شماره 12395 مورخ 1/5/1354 وزارت امور اقتصادی و دارایی به استناد تبصره 4 ماده واحده قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه 3/4/1354 اساسنامه سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی را به شرح زیر تصویب نمودند:

 

فصل اول ـ كلیات

ماده1ـ سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی كه دراین اساسنامه سازمان نامیده می شود، به صورت شركت سهامی طبق مقررات این اساسنامه و مقررات مربوط به شركت‌های دولتی اداره خواهد شد.

ماده2ـ سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌باشد.

ماده3ـ سازمان برای مدت نامحدود تشكیل شده و مركز اصلی آن تهران است و در صورت لزوم می‌تواند در هر یك از نقاط كشور شعبه یا نمایندگی تاسیس كند.

ماده4ـ سرمایه سازمان یك میلیارد ریال می‌باشد كه از محل درآمد عمومی كشور تامین و پرداخت می‌شود.

ماده5ـ هدف و وظایف سازمان به شرح زیر است:

الف‌ـ اعطای وام به كارگران و كشاورزان از طریق بانكها و سازمان‌های تعاونی و شركت‌های سرمایه‌گذاری یا سایر موسساتی كه شورای سازمان انتخاب خواهد كرد به منظور خرید سهام موسسات تولیدی.

ب ـ تامین موجبات گسترش هر چه بیشتر مالكیت واحدهای تولیدی در سراسر كشور.

پ ـ اعطای اعتبار به شركت‌های سرمایه‌گذاری كه در جهت تامین هدف گسترش مالكیت واحدهای تولیدی بوجود می‌آیند.

ت ـ انجام هرگونه اقدامات و عملیات و خدمات دیگری كه برای اجرای برنامه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مفید تشخیص داده شود.

 

فصل دوم ـ اركان سازمان

ماده6ـ سازمان دارای اركان زیر است:

الف ـ مجمع عمومی

ب ـ شورا

پ ـ رییس كل

ت ـ حسابرس (بازرس)

 

ماده7ـ مجمع عمومی مركب است از: وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه و وزیر صنایع و معادن.

تبصره ـ ریاست مجمع عمومی با وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد بود.

ماده8 ـ وظایف مجمع عمومی عبارت است از:

الف ـ تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان سازمان.

ب ـ انتخاب حسابرس (بازرس).

پ ـ تعیین حقوق و مزایای رییس كل با تایید شورای حقوق و دستمزد و تعیین حق‌الزحمه حسابرس (بازرس).

ت ـ اتخاذ تصمیم نسبت به سایر اموری كه به پیشنهاد رییس كل در مجمع مطرح می‌شود.

ماده9ـ مجمع عمومی به طور عادی سالی یك بار برای تصویب ترازنامه و سایر مسایلی كه در دستور جلسه گذارده می‌شود تشكیل می‌گردد.

 

تبصره1ـ جلسات مجمع عمومی به طور فوق‌العاده به پیشنهاد رییس مجمع یا رییس كل سازمان یا حسابرس (بازرس) تشكیل می‌شود.

تبصره2ـ جلسات مجمع عمومی با حضور اكثریت اعضاء رسمیت خواهد یافت و تصمیمات آن با اكثریت آراء اعضاء مجمع عمومی اتخاذ خواهد شد.

تبصره3ـ مجمع عمومی با دعوت كتبی رییس كل تشكیل می‌شود دستور جلسه باید به ضمیمه دعوتنامه برای اعضای مجمع ارسال گردد.

 

ماده10ـ شورای سازمان عبارتند از:

وزیر امور اقتصادی و دارایی یا یكی از معاونان وزارتخانه مزبور.

وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه یا یكی از معاونان سازمان برنامه و بودجه.

وزیر كشاورزی و منابع طبیعی یا یكی از معاونان وزارت كشاورزی و منابع طبیعی.

وزیر دادگستری یا یكی از معاونان وزارت دادگستری.

وزیر كار و امور اجتماعی یا یكی از معاونان وزارت كار و امور اجتماعی.

وزیر صنایع و معادن یا یكی از معاونان وزارت صنایع و معادن.

وزیر بازرگانی یا یكی از معاونان وزارت بازرگانی.

رییس كل بانك مركزی ایران یا یكی از معاونان بانك مركزی ایران.

رییس اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا نماینده رییس اطاق بازرگانی و صنایع و معادن.

ریاست شورا با وزیر امور اقتصادی و دارایی و در غیاب او با وزیر صنایع و معادن می‌باشد و رییس كل سازمان بدون حق رای به عنوان دبیر در جلسات شورا شركت خواهد كرد.

 

ماده11ـ وظایف شورا به قرار زیر است:

الف ـ تعیین و تصویب خط‌مشی ـ سیاست و برنامه‌های سازمان.

ب ـ انتخاب رییس كل سازمان بنا به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی.

پ ـ تصویب بودجه سالانه سازمان پس از تایید سازمان برنامه و بودجه.

ت ـ تصویب آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان پس از تایید وزارت امور اقتصادی و دارایی.

ث ـ تصویب تشكیلات و آیین‌نامه‌های استخدامی سازمان بر اساس مقررات استخدامی شركت‌های دولتی پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی كشور.

ج ـ تصویب آیین‌نامه‌های داخلی و اجرایی و فنی سازمان.

چ ـ تصویب برنامه‌های مربوط به تامین منابع مالی سازمان واخذ وام.

ح‌ـ تصویب ضوابط مربوط به اعطای وام و اعتبار به منظور اجرای برنامه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی.

خ ـ انتخاب مدیر مالی سازمان به پیشنهاد رییس كل.

د ـ تصویب نرخ بهره دریافتی و پرداختی و بهره‌های ترجیحی سازمان و تعرفه كارمزدها.

ذ ـ تصویب ضوابط انتشار اوراق قرضه.

ر ـ انتخاب داور و دادن اختیار سازش.

ز ـ اتخاذ تصمیم نسبت به هر موضوع دیگری كه در حدود این اساسنامه از طرف اعضاء شورا پیشنهاد می‌شود.

 

ماده12ـ جلسات شورا به دعوت رییس شورا تشكیل می‌شود. برای رسمیت جلسات حضور 6 نفر از اعضاء ضرورت خواهد داشت و تصمیمات با آرای موافق 5 نفر از اعضاء معتبر خواهد بود.

ماده13ـ رییس كل سازمان به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تایید شورا و به فرمان ملوكانه برای مدت چهار سال به این سمت منصوب خواهد شد و تغییر و انتخاب مجدد او بلامانع است.

ماده14ـ رییس كل سازمان بالاترین مقام اجرایی و اداری سازمان بوده و در حدود مصوبهات شورا و این اساسنامه دارای كلیه اختیارات لازم به منظور اجرای برنامه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی و حفظ حقوق و منافع و اموال سازمان و اجرای مصوبهات شورا خواهد بود.

رییس كل سازمان دارای اختیارات زیر می‌باشد:

الف‌ـ استخدام، نصب و عزل و تعیین حقوق و پاداش و مزایای كاركنان سازمان در حدود مصوبهات شورا و مقررات مربوط.

ب ـ خرید و فروش ـ اجاره ـ استجاره ـ اعطای وام ـ اخذ وام ـ رهن گذاردن اموال سازمان ـ انعقاد قراردادها به نمایندگی سازمان ـ امضاء اسناد تعهدآور سازمان از قبیل چكها و سایر اوراق بازرگانی در حدود بودجه و مصوبهات شورای سازمان.

پ ـ كلیه چكها و اسناد تعهدآور سازمان به امضای رییس كل و مدیر مالی سازمان خواهد بود.

ت ـ نمایندگی سازمان در مقابل كلیه اشخاص ثالث اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی سازمان‌های دولتی و بانكها و مراجع قضایی و ثبتی با حق توكیل، دفاع از كلیه دعاوی مطروحه علیه سازمان با حق توكیل.

ث ـ تعیین وظایف و مسؤولیت‌های كاركنان سازمان.

ج ـ تفویض قسمتی از اختیارات خود با حق امضاء به هر یك از كاركنان سازمان.

چ ـ تنظیم و پیشنهاد كلیه آیین‌نامه‌ها ـ مقررات و ضوابطی كه تصویب آن در صلاحیت مجمع عمومی یا شورا می‌باشد.

ح ـ پیشنهاد بودجه و تشكیلات اداری سازمان به شورا.

خ ـ پیشنهاد نرخ بهره‌ها و تعرفه‌های مورد عمل سازمان به شورا.

د ـ تهیه ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم آن به مجمع عمومی.

رییس كل سازمان موظف است ترازنامه و حساب سود و زیان سازمان را حداقل 45 روز قبل از تشكیل جلسه مجمع عمومی برای اظهار نظر به حسابرس (بازرس) تسلیم نماید.

ذ ـ تنظیم برنامه‌های تامین منابع مالی سازمان و پیشنهاد آن به شورا.

ر ـ پیشنهاد ضوابط مربوط به اعطای وام به شورا.

ز ـ انجام سایر وظایفی كه طبق این اساسنامه به عهده سازمان محول شده است.

 

ماده15ـ حسابرس (بازرس) سازمان به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب مجمع عمومی برای مدت یكسال به این سمت منصوب خواهد شد و انتخاب مجدد او بلامانع است.

ماده16ـ وظایف حسابرس (بازرس) بشرح زیر است:

الف‌ـ رسیدگی به كلیه حسابها و دفاتر و اسناد و مدارك سازمان و انجام كلیه اموری كه در قانون تجارت برای بازرس شركت‌ها مقرر شده است.

ب ـ اظهار نظر راجع به ترازنامه و حساب سود و زیان سازمان و تسلیم آن به مجمع عمومی 15 روز قبل از تشكیل جلسه رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان.

پ ـ اظهار نظر نسبت به اموری كه از طرف مجمع یا شورا به او ارجاع می‌شود.

 

ماده17ـ حسابرس (بازرس) حق مداخله در عملیات اجرایی سازمان را ندارد ولی می‌تواند نظرات خود را برای رییس كل سازمان و مجمع عمومی یا شورا ارسال دارد.

 

فصل سوم ـ سایر مقررات

ماده18ـ هزینه‌های سازمان از محل درآمدهای سازمان پرداخت خواهد شد و در صورتی كه هزینه‌ها زائد بر درآمد باشد مابه‌التفاوت پس از تایید شورای سازمان از محل اعتباری كه در بودجه كل كشور منظور می‌شود تامین خواهد شد.

 

ماده19ـ تغییر این اساسنامه و یا اصلاح مواد آن منوط به تایید سازمان امور اداری و استخدامی كشور و تصویب هیات وزیران خواهد بود.

ماده20ـ مواردی كه در این اساسنامه نسبت به آن پیش‌بینی نشده است تابع قانون تجارت و مقررات مربوط به شركت‌های دولتی می‌باشد.

 

4-مصوب‌ مورخ 17/4/1355 مجلس شورای ملی- قانون معافیت‌های مالیاتی مربوط به اجرای قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی

ماده واحده ـ درآمدهای حاصل از تفاوت قیمت اسمی و قیمت فروش آن قسمت از سهام شركت‌ها كه در اجرای مصوبهات و ضوابط تعیین شده توسط شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی موضوع تبصره6 ماده واحده قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه سوم تیر ماه 1354 باید تا پایان مهرماه2537 عرضه شود، در صورت عرضه آنها تا آخر سال 2535 از مالیات معاف است و معافیت درآمد مذكور از اول سال 2536 تا پایان مهرماه 2537 موكول به تصویب شورای نامبرده خواهد بود. همچنین آن قسمت از درآمد مشمول مالیات شركت‌های سرمایه‌گذاری كه بر اساس مصوبهات شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی تشكیل شده یا می‌شوند و طبق تصمیم مجمع عمومی آنها به عنوان سود سهام به كارگران و كشاورزان و سایر افراد پرداخت می‌شود از مالیات معاف است.قانون فوق مشتمل بر یك ماده پس از اظهار ملاحظات مجلس سنا در مجلس روز شنبه 12/4/2535 در جلسه پنجشنبه هفدهم تیرماه هزار و سیصد و پنجاه و پنج به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

 

 

5-مصوبه مورخ 18/8/1365 مجلس شورای اسلامی - قانون بازپرداخت اوراق قرضه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی

ماده واحده ـ دولت مكلف است نسبت به فروش كلیه سهام مشمول قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی كه طی سالهای 1354 تا 1357 به سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی واگذار گردیده است، با رعایت اصل 44 قانون اساسی اقدام و از محل وجوه حاصل از فروش سهام مذكور و همچنین سایر منابع در اختیار سازمان، اصل بها اوراق قرضه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی در اختیار اشخاص بخش خصوصی، سازمانهای دولتی و بانكها را با رعایت ترتیب مزبور طبق آیین‌نامه‌ای كه بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران می‌رسد بازپرداخت نماید.

قیمت فروش سهام فوق‌الذكر توسط شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی با رعایت صرفه و صلاح دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین و در درجه اول به كاركنان واحدهای تولیدی و در درجه بعد به بانكها و سایر اشخاص حقیقی و یا حقوقی واگذار گردد. كلیه قوانین مغایر با این ماده واحده ملغی خواهد بود.

قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه روز یكشنبه هیجدهم آبان‌ماه یك هزار و سیصد و شصت و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 21/8/1365 به تایید شورای نگهبان رسیده است.

6-آیین‌نامه اجرایی مرحله اول واگذاری سهام متعلق به بخش دولتی در واحدهای تولیدی به كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت

هیأت وزیران در جلسه مورخ 22/3/1367 بنا به پیشنهاد شماره 1375/م مورخ 21/8/1365 وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد تبصره 9 ماده واحده قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه تیرماه 1354 و با رعایت مفاد قانون تجارت، آیین‌نامه اجرایی مرحله اول واگذاری سهام متعلق به بخش دولتی در واحدهای تولیدی به كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت، كه به تایید شورای اقتصاد رسیده است را به شرح زیر تصویب نمودند.

 

ماده1ـ بخشی از سهام واحدهای تولیدی متعلق به دولت، مؤسسات و سازمانهای انتفاعی دولتی، شركت‌های دولتی، بانكها و نهادهای انقلاب اسلامی به استثنای واحدهای موضوع اصل 44 و 45 قانون اساسی، واحدهای صنایع نظامی، سهام واحدهای مشمول بند الف قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران، بر اساس قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی و آیین‌نامه‌های اجرایی آن و با رعایت مفاد این آیین‌نامه، پس از تصویب هیأت وزیران به كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت واگذار گردد.

ماده2ـ شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی سالانه 2 بار فهرست واحدهای تولیدی موضوع این آیین‌نامه را به همراه میزان سهام واحدهای مذكور جهت اتخاذ تصمیم به هیأت دولت پیشنهاد می‌نماید.

تبصره ـ محاسبه حدود مندرج در این ماده بدون احتساب سهام موضوع قانون بازپرداخت اوراق قرضه گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه هجدهم آبان ماه یكهزار و سیصد و شصت و پنج مجلس شورای اسلامی، انجام گیرد.

ماده3ـ ضوابط قیمت‌گذاری سهام توسط شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی تعیین و اعلام و اقدامات اجرایی لازم جهت واگذاری سهام توسط سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی انجام پذیرد.

تبصره ـ در جلسات شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی كه قیمت سهام واحدهای تولیدی، تعیین می‌گردد وزرای ذیربط نیز كه سهام واحدهای تولیدی مزبور را در اختیار دارند، باید حضور داشته باشند.

ماده4ـ نقل و انتقال كلیه سهام قابل واگذاری به كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت در دو گروه به شرح زیر انجام پذیرد.

الف ـ در مورد واحدها و سهام متعلق به دولت كه سرمایه‌گذاری‌های انجام شده از طرف دولت صورت گرفته، طبق ماده 5 این آیین‌نامه و با رعایت قوانین و مقررات مربوط.

ب ـ در مورد سهامی كه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس قانون به تملك دولت جمهوری اسلامی ایران درآمده است و همچنین در مورد سهام واحدهای تولیدی متعلق به مؤسسات و سازمانهای انتفاعی دولتی، شركت‌های دولتی، بانكها و نهادهای انقلاب اسلامی طبق ماده 6 این آیین‌نامه و تصویب مراجع ذیصلاح مربوط (مجامع و یا شوراهای ذیربط).

ماده5ـ به سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی اجازه داده می شود كه سهام مشمول واگذاری متعلق به دولت (به شرح بند الف ماده 4 آیین‌نامه) را بر اساس مفاد این آیین‌نامه و مصوبهات شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی، به كاركنان واحدهای تولیدی و كاركنان دولت به فروش برساند. سازمان مزبور مكلف است با دریافت حداقل 30 درصد قیمت سهام از خریداران و واریز آن به حساب خزانه‌داری كل، سهام مزبور را با انعقاد قراردادی به نام آنان انتقال و دفتر سهام را از طرف انتقال دهنده امضا نماید و به میزان بقیه قیمت سهام، وجوه باقیمانده را بر اساس قرارداد منعقده، از محل سود سهام، یا توسط خریدار، یا فروش وثیقه و یا تامین تسهیلات مالی به نحوی كه متضمن تعهد مالی برای دولت نباشد، ظرف مدت هفت سال دریافت و سالانه به حساب خزانه‌داری كل واریز نماید. درآمدهای ناشی از فروش سهام موضوع این ماده بر اساس تبصره‌ای كه در لایحه بودجه كل كشور هر سال ضمن ردیف اعتباری خاص به نام دستگاه اجرایی مربوط پیش‌بینی می‌گردد به مصرف سرمایه‌گذاری جدید برسد.

 

ماده6ـ مؤسسات و سازمانهای انتفاعی دولتی ـ شركت‌های دولتی ـ بانكها و نهادهای انقلاب اسلامی مكلفند با رعایت مفاد این آیین‌نامه، سهام مشمول واگذاری متعلقه را به تشخیص شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی به كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت به فروش برسانند. این واگذاری می‌تواند مستقیما توسط دستگاههای مزبور با اطلاع و نظارت سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی و یا از طریق سازمان مزبور انجام پذیرد و در حالت اخیر سهام قابل واگذاری واحدهای تولیدی پس از تعیین میزان سهام مورد واگذاری متعلقه به دستگاههای ذیربط موضوع ماده 1 توسط شورای گسترش مالكیت واحدهای تولیدی، به وسیله سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی خریداری و نسبت به واگذاری آن اقدام گردد. سازمان مزبور حداقل 70 درصد از وجوه مورد نیاز برای خریداری سهام فوق‌الذكر را از طریق بانكها، شركت‌های بیمه، مؤسسات سرمایه‌گذاری و همچنین منابع داخلی خود تامین نموده و برای بقیه قیمت سهام، دستگاههای واگذار كننده سهام به سازمان مزبور مهلت دهند تا پس از واگذاری سهام از خریداران دریافت و تادیه نماید.

 

ماده7ـ سهام قابل واگذاری به نسبت دو سوم برای كاركنان واحدهای تولیدی با اولویت كاركنان واحد مربوط و یك سوم برای كارمندان دولت قابل توزیع می‌باشد و در صورت عدم استقبال هر یك از دو گروه فوق، میزان درصد سهم گروه دیگر قابل افزایش می‌باشد.

تبصره‌ـ دستورالعمل اولویت سهام قابل واگذاری برای كارمندان دولت توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور اداری و استخدامی تهیه خواهد شد.

ماده8ـ حداكثر میزان خرید سهام به وسیله هر یك از كاركنان واحدهای تولیدی و كاركنان دولت، معادل یك میلیون ریال خواهد بود.

ماده9ـ بر اساس قراردادی كه بین خریداران سهام و واحدهای تولیدی منعقد می‌گردد، بایستی نقل و انتقال بعدی صرفاً در محدوده كاركنان واحدهای تولیدی و كارمندان دولت انجام پذیرد.

ماده10ـ ترتیبات تعیین اعضا هیأت مدیره شركتها پس از انجام واگذاری، با رعایت مفاد تبصره3 قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی، خواهد بود.

ماده11ـ آن قسمت از آیین‌نامه اجرایی موضوع تبصره1 قانون گسترش مالكیت واحدهای تولیدی مصوبه 10/8/1355 هیأت وزیران كه با مفاد این آیین‌نامه مغایرت داشته باشد، ملغی می‌باشد.

 

7-مصوبه مورخ 11/11/1368 مجلس شورای اسلامی-مفاد تبصره 32 قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تبصره 32ـ به منظور بهبود مدیریت، تعیین میزان قطعی اموال و داراییها و سهام دولت در شركت‌های دولتی و همچنین مشخص نمودن حداقل سوددهی شركت‌های دولتی به تفكیك بخشهای مختلف، دولت مكلف است كمیسیونی تحت‌نظر ریاست جمهوری و با عضویت وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس سازمان برنامه و بودجه، بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط حسب مورد و دو نفر نماینده مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس تشكیل داده و امور فوق را به نحوی سامان دهد كه تا پایان برنامه اول ضمن لغو كلیه معافیتهای مالیاتی، گمركی شركت‌های دولتی، عملیات انتفاعی آنها از عملیات اجتماعی و حمایتی دولت تفكیك و قابل ارزیابی شوند.

8- تصویب نامه شماره 5283/ت 109 هـ مورخ 29/3/1370-وزارت امور اقتصادی و دارایی

هیأت وزیران در جلسات مورخ 4/2/1370 و 15/2/1370 با توجه به اصل 134 و 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، درجهت تحقق اهداف و سیاست‌های قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوبه 1368 و در اجرای بندهای 37-4 و 1-8 الی 3-8 جزء خط‌مشی‌های قسمت یكم قانون مزبور و به منظور ارتقاء كارآیی فعالیت‌ها و كاهش حجم تصدی دولت در فعالیت‌های اقتصادی و خدماتی غیر ضرور و نیز ایجاد تعادل اقتصادی و استفاده بهینه از امكانات كشور، سیاست‌واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی را به شرح ذیل تصویب نمود:

 

1) الف- شامل واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی در شركت‌های مندرج در فهرست شماره (یك) پیوست خواهد بود. بدین منظور نمایندگان دولت در مجامع عمومی شركت‌های مزبور اقدمات لازم را برای انجام تشریفات مربوط به واگذاری سهام به عمل می‌آورند.

ب- واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی در شركت‌های مندرج در فهرست شماره دو پیوست در كمیسیون موضوع بند (2) این تصویب‌نامه مورد برررسی قرار می‌گیرد و نتیجه برای تصویب به هیأت دولت پیشنهاد می‌شود.

تبصره1ـ در مورد واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی در سایر شركتها (كه در فهرست‌های شماره 1 و 2 پیوست ذكر نشده‌اند) دستگاههای ذیربط می‌توانند پیشنهاد لازم را به دولت ارائه نمایند و یا بررسی مربوط آنها را به كمیته موضوع بند (2) این تصویب‌نامه احاله نمایند. در این صورت كمیته پس از بررسی پیشنهاد لازم را به هیأت دولت ارائه خواهد كرد.

 

تبصره2ـ سهام شركت‌های مشمول بند " الف" قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران مصوبه 1358 كه دراجرای تصویب‌نامه شماره 6926 مورخ 3/3/1365 به نام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران صادر گردیده است در صورتی كه ظرفیت تولیدی شركت در هر یك از زمینه‌های تولیدی در حدود یا كمتر از ظرفیت‌های تولیدی مذكور در تصویب‌نامه شماره 127932/ت 449 هـ مورخ 9/11/1369 باشد، به پیشنهاد وزارت صنایع سنگین و تصویب كمیته موضوع بند(2) این تصویب‌نامه قابل واگذاری است.

 

2) به منظور نظارت بر اجرای مفاد این تصویب‌نامه و هماهنگی و پیگیری مراحل اجرایی واگذاری سهام وتدوین پیش‌نویس تصویب‌نامه‌ها و لوایح مورد نیاز این امر (ازجمله: اصلاح ساختار مالی و فنی شركت‌ها)، كمیسیونی مركب از وزرای امور اقتصادی و دارایی، صنایع، صنایع‌سنگین، كار و اموراجتماعی و رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس كل بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران به ریاست معاون اول رییس جمهور تشكیل می‌گردد. تصمیمات كمیسیون مزبور در مورد تصویب‌نامه‌ها و لوایح موردنیاز امر واگذاری سهام، همانند تصمیم‌ كمیسیون‌های دولت مستقیماً در هیأت وزیران طرح خواهد شد.

3) (33%) سهام قابل واگذاری متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی موضوع این تصویب‌نامه به قیمتی معادل میانگین قیمت اسمی و قیمت روز سهام به كارگران و كارمندان واحدهای تولیدی (با اولویت كارگران و كارمندان همان واحدها) و مابقی سهام به قیمت روز به عموم اشخاص (با اولویت كاركنان دولت در صورت تساوی شرایط)،عرضه می‌گردد.

كارگران و كارمندان واحدهای تولیدی كه متقاضی خرید سی‌وسه درصد سهام هستند باید ظرف یكسال از زمان شروع عرضه سهام واحدها، تصمیم صریح خود را برای خرید سهام اعلام نمایند و وجه مربوط را طبق دستورالعمل مورد تفاهم وزرای امور اقتصادی و دارایی و كار و اموراجتماعی پرداخت كنند.

تبصره‌ـ اقدامات اجرایی لازم جهت واگذاری سهام مربوط به كارگران و كارمندان واحدهای تولیدی توسط سازمان مالی گسترش مالكیت واحدهای تولیدی انجام خواهد شد.

4)واگذاری سهام شركت‌های موضوع این تصویب‌نامه به یكی از روشهای زیر انجام خواهد شد:

الف ـ بورس

ب ـ مزایده

ج ـ مذاكره مستقیم با متقاضیان خرید (با اولویت تعاونیهای تخصصی صنفی با شرایط مساوی تقاضا).

تعیین روش واگذاری به شرح فوق با وزیر مسؤول شركت قابل واگذاری خواهد بود، گزارش تصمیمات اتخاذ شده و عملكرد واگذاری در هر مورد توسط وزیر مربوط به طور ماهیانه به كمیسیون اقتصاد هیأت دولت ارائه خواهد شد.

تبصره ـ شركت‌های موضوع بند (1) این تصویب‌نامه كه به روش قسمت (الف) این بند واگذار می‌شوند و نیز سازمان بورس مكلف به همه‌گونه همكاری با یكدیگر می‌باشند.

 

5 ) واگذاری سهام متعلق به دولت و سازمانها و شركت‌های دولتی كه قبلا در بورس پذیرفته شده‌اند مطابق مقررات بورس همچنان قابل معامله خواهد بود

 

6 ) به منظور تضمین اجرای سیاست واگذاری موضوع این تصویب‌نامه، كلیه دستگاههای اجرایی و مراكز تصمیم‌گیری دولتی مكلفند با نظارت كمیسیون

موضوع بند (2)، تدابیر لازم را برای حمایت از ثبات و تداوم این سیاست اتخاذ و به مورد اجرا گذارند.

7) سیاست استفاده از درآمدهای حاصل از واگذاری به ترتیب زیر تعیین می‌گردد و این امر با تصویب مراجع مربوط صورت خواهد گرفت:

الف ـ بازپرداخت بدهی‌ها.

ب - بازپرداخت بدهی‌های گذشته شركت در چارچوب طرح‌های عمرانی.

ج ـ تامین كمبود منابع شركت‌های موجود كه بر اساس مطالعات انجام شده قابل واگذاری نیستند (با توجه به بودجه مصوبه آنها).

د ـ اتمام طرح‌های تولیدی در دست اجرا، جهت فراهم نمودن شرایط واگذاری آنها.

هـ ـ اجرای طرح‌های تولیدی مورد نیاز كشور كه بخش غیردولتی برای انجام آنها آمادگی ندارد یا قابل واگذاری به بخش خصوصی نیست (با تصویب مجامع عمومی سازمان‌های ذیربط).

و ـ واریز به خزانه .

8) كلیه دستگاه‌هایی كه شمول حكم بر آنها مستلزم ذكر نام است از جمله شركت ملی نفت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز مشمول سیاست‌های موضوع این مصوبهه می‌باشند.

 

 

فهرست شماره (1)

 

وزارت صنایع ـ "سازمان صنایع ملی ایران" :1- شركت سهامی كابلسازی ایران2- شركت سهامی تولیدی قوه پارس3- شركت سهامی رادیوتلویزیون پیام4- شركت سهامی پارس الكتریك5- شركت سهامی ارج 6- شركت سهامی صنعتی آزمایش 7- شركت سهامی صنعتی جنرال (جبال) 8- شركت سهامی صنایع سرماآفرین 9-شركت سهامی صنایع هوا‌آفرین 10- شركت سهامی مشعل‌سازی ایران 11- شركت سهامی تولیدی تیغ ایران 12- شركت سهامی خانه‌های پیش‌ساخته ایران 13- شركت سهامی فابیس 14- شركت سهامی لوازم خانگی پارس 15- شركت سهامی كالای الكتریك 16- شركت سهامی بازرگانی برق و لوازم خانگی 17- شركت سهامی ایران‌اسپان 18- شركت سهامی كاشی حافظ 19- شركت سهامی كاشی پارس 20- شركت سهامی لعابیران 21- شركت سهامی كاشی سعدی 22- شركت سهامی كاشی نیلو 23-شركت سهامی پشم شیشه ایران 24- شركت سهامی آجر محك 25- شركت سهامی شیشه مینا 26- شركت سهامی آجر ایلام 27- شركت سهامی آجر ماسه آهكی ایرانشهر 28- شركت سهامی سوفالین اصفهان 29- شركت سهامی ایتالران 30- شركت سهامی سیمان سپاهان 31- شركت سهامی سیمان‌ساز (لوشان) 32- شركت سهامی ساختمانهای پیش‌ساخته 33- شركت سهامی زمینه 34- شركت سهامی ساختمانی مهندسی پاكرو 35- شركت سهامی عمران و آبادی تبریز 36- شركت سهامی عمران و آبادی اصفهان 37- شركت سهامی نابر 38- شركت سهامی گروه ساختمانی آكام 39- شركت سهامی مركز فعالیتهای مهندسی سیمان 40- شركت سهامی سیمان غرب 41- شركت سهامی الیاف و اسفنج شیروان 42- شركت سهامی پارس الوان 43- شركت سهامی درخشان تهران 44- شركت سهامی دستكش گیلان 45- شركت سهامی دنا 46- شركت سهامی صنایع لاستیكی سهند 47- شركت سهامی عایق الكتریك ایران 48- شركت سهامی فارسیران 49- شركت سهامی كیان‌تایر 50- شركت سهامی كنف 51- شركت سهامی لنت‌ترمز ایران 52- شركت سهامی محصولات پارس 53- شركت سهامی شیراز پلاستیك 54- شركت سهامی محصولات پارس 55- شركت سهامی یورتان 56- شركت سهامی الیاف سنتتیك خراسان 57- شركت سهامی الیاف سنتتیك شیروان 58- شركت سهامی نئوپان 22بهمن 59- شركت سهامی صنایع چوب‌كار 60- شركت سهامی مبلیران 61- شركت سهامی صنایع چوب بادوام 62- شركت سهامی صنایع چوب اسالم 63- شركت سهامی صنایع چوب و كاغذ ایران چوكا 64- شركت سهامی كارتن البرز 65- شركت سهامی كارتن مشهد 66- شركت سهامی تولیدات كاغذی حریر 67- شركت سهامی صنایع كاغذسازی قائمشهر 68- شركت سهامی ایران‌فرم 69- شركت سهامی نمچین 70- شركت سهامی كاغذ دیواری لاله 71- شركت سهامی كبریت‌ تبریز 72- شركت سهامی كارتن ایران 73- شركت سهامی شیمیایی فارس 74- شركت سهامی كارخانجات تولیدی تهران 75- شركت سهامی گروه تولیدی تهران 76- شركت سهامی اصلاح معدنی ایران 77- شركت سهامی ابوریحان 78- شركت سهامی الحاوی 79- شركت سهامی اسوه 80- شركت سهامی ایران هورمون 81- شركت سهامی ایران‌دارو 82- شركت سهامی به‌آرا 83- شركت سهامی پارس گل 84- شركت سهامی پارس‌دارو 85- شركت سهامی تهران شیمی 86- شركت سهامی جابربن حیان 87- شركت سهامی حكیم 88- شركت سهامی رازك 89- شركت سهامی شیمیداروئی امین 90- شركت سهامی شهید دكتر فقیهی 91- شركت سهامی كوثر 92- شركت سهامی كیمیدارو 93- شركت سهامی لقمان 94- شركت سهامی جام‌دارو 95- شركت سهامی داروئی سبحان 96- شركت سهامی داروپخش 97- شركت سهامی پخش رازی 98- شركت سهامی پخش هجرت 99- شركت سهامی پخش فردوس 100-شركت سهامی حمل‌ونقل عملیات 101- شركت سهامی صادراتی گروه داروئی 102- شركت سهامی بازرگانی شیمیكو 103- شركت سهامی روغن‌نباتی مارگارین 104- شركت سهامی روغن‌نباتی نرگس شیراز 105- شركت سهامی پیچك 106- شركت سهامی شكلات پارس 107- شركت سهامی ویتانا(بیتانان) 108- شركت سهامی صنعتی پارس‌مینو 109- شركت سهامی صنعتی مینو خرمدره 110- شركت سهامی كشت وصنعت جیرفت 111- شركت سهامی قند پیرانشهر 112- شركت سهامی غذایی تاكستان 113- شركت سهامی قند جوین 114- شركت سهامی قند تربت‌جام 115- شركت سهامی قند دزفول 116- شركت سهامی قند ورامین 117- شركت سهامی قند چهارمحال 118- شركت سهامی پنبه‌دانه گرگان 119- شركت سهامی قند قهستان 120- شركت سهامی فرآورده‌های غذایی مشهد 121- شركت سهامی صنایع بسته‌بندی ایران 122- شركت سهامی صنایع بسته‌بندی مشهد 123- شركت سهامی پرسوئیس 124- شركت سهامی قاسم ایران 125- شركت سهامی تولیدی ایران جوجه 126- شركت سهامی سوسیس و كالباس ایران 127- شركت سهامی قند نیشابور 128- شركت سهامی بافت بلوچ 129- شركت سهامی بافكار 130- شركت سهامی حوله لاله 131- شركت سهامی مخمل و ابریشم كاشان 132- شركت سهامی ممتاز 133- شركت سهامی نساجی قائمشهر 134- شركت سهامی تهیه و صادرات پنبه آریا 135- شركت سهامی فرنخ 136- شركت سهامی مه‌نخ 137- شركت سهامی بافت آزادی 138- شركت سهامی گردباف یزد 139- شركت سهامی نازنخ 140- شركت سهامی نخ البرز 141- شركت سهامی پشمبافی ایران برك 142- شركت سهامی پارس فاستون 143- شركت سهامی پشمبافی توس 144- شركت سهامی ریسندگی قدس 145- شركت سهامی فجر اسلام 146- شركت سهامی صنایع كاشان 147- شركت سهامی فرش اكباتان 148- شركت سهامی نقش ایران 149- شركت سهامی كنف‌كار 150- شركت سهامی گونی‌بافی قائمشهر 151- شركت سهامی ایران جیكا 152- شركت سهامی بهپوش 153- شركت سهامی جامه 154- شركت سهامی فرش گیلان 155- شركت سهامی جین‌مد 156- شركت سهامی نازپوش 157- شركت سهامی كفش پیروزی 158- شركت سهامی چرم مرغوب 159- شركت سهامی پی‌یو ایران 160- شركت سهامی گروه صنعتی آذین 161- شركت سهامی گروه صنعتی اولند 162- شركت سهامی پخش بافته‌های ایران 163- شركت سهامی پخش فرآورده‌های صنایع نساجی 164- شركت سهامی صادراتی فرآورد‌ه‌های نساجی و پوشاك 165- شركت سهامی فرش پارس 166- شركت سهامی گروه صنعتی برك 167- شركت سهامی خدمات مدیریت ملی 168- شركت سهامی سرمایه‌گذاری سازمان صنایع ملی ایران 169- شركت سهامی توسعه صنایع بهشهر 170- شركت سهامی سرمایه‌گذاری عمران بلوچستان 171- شركت سهامی توسعه سرمایه‌گذاری غرب كشور 172- شركت سهامی سرمایه‌گذاری پارس توشه 173- شركت سهامی ایران یاسا تایرورابر.

 

وزارت صنایع سنگین‌ـ "سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران": 174- شركت سهامی نیرپارس 175- شركت سهامی سنگ‌گدار 176- شركت سهامی صانع (هاكسیران دیزل) 177- شركت سهامی خانه‌سازی سكائی 178- شركت سهامی كارخانه صنعتی شهید سلطانی 179- شركت سهامی چدن چكش خوار (پالسل) 180- شركت سهامی آكام فلز 181- شركت سهامی مهندسی فیروزا 182- شركت سهامی تكنیكان (تكنولوژی ساخت صنایع ایران) 183- شركت سهامی تامین ماسه ‌ریخته‌گری 184- شركت سهامی تهیه و توزیع مواد ریخته‌گری 185- شركت سهامی ماشین‌سازی لرستان 186- شركت سهامی كنتورنیك 187- شركت سهامی تولید ادوات كشاورزی اراك 188- شركت سهامی جوش اكسیژن 189- شركت سهامی تكنوكار 190- شركت سهامی خدمات دریایی فولادبر 191- شركت سهامی لوازم اتومبیل ایران (بوش) 192- شركت سهامی گروه صنعتی رنا (سهامی عام) 193- شركت سهامی بلبرینگ ایران 194- شركت سهامی كمك فنر ایندامین 195- شركت سهامی صنایع فلزی ایران 196- شركت سهامی لوله‌سازی خوزستان 197- شركت سهامی توسعه سیستمها 198- شركت سهامی كمك‌فنر ایران(تولی‌پارس) 199- شركت سهامی پوست و چرم خراسان 200- شركت سهامی مخزن‌ساز 201- شركت سهامی صنایع آموزشی 202- شركت سهامی شهر صنعتی رشت 203- شركت سهامی سولیران 204- شركت سهامی آلوم‌پارس (خاص) 205- شركت سهامی شهر صنعتی كاوه 206- شركت سهامی فرآورده‌های نسوز ایران 207- شركت سهامی پشم‌ریسی غرب 208- شركت سهامی آلوپن (آلومینیوم البرز) 209- شركت سهامی توسعه سرمایه‌گذاری غرب كشور 210- شركت سهامی قند تربیت حیدریه 211- شركت سهامی شهر صنعتی البرز 212- شرك سهامی نساجی غرب 213- شركت سهامی ساختمانهای آموزشی 214- شركت سهامی ریسندگی خاور 215- شركت سهامی ابزاران 216- شركت سهامی اسكلت‌های فولادی و مخازن ایران 217- شركت سهامی تولید قطعات اتومبیل ایران 218- شركت سهامی لوله و ماشین‌سازی ایران 219- شركت سهامی مهندسی نواحی مسكن 220- شركت سهامی مهندسین مشاور صنعتی 221- شركت سهامی مدیریت طرحهای صنعتی ایران 222- شركت سهامی صنایع ضایعات فلزی 223- شركت سهامی مهندسین مشاور وسائط‌نقلیه ایران 224- شركت سهامی خدمات فنی ماشین‌ابزار 225- شركت سهامی مركز تحقیقات و كاربردی ایران 226- شركت سهامی ساختمانی گسترش (مانا) 227- شركت سهامی مركز تحقیقات صنایع سنگین 228- شركت سهامی مركز تحقیقات خودكفایی 229- شركت سهامی فن‌ژنراتور.

 

وزارت معادن و فلزات: 230- شركت سهامی عایقهای صوتی و حرارتی 231- شركت سهامی خدمات دریایی فولادبر 233- شركت سهامی فولادشهر اصفهان 234- شركت سهامی صنایع تبدیل صنایع فلزی.

وزارت بازرگانی: 234- شركت سهامی مزدا یدك 235- شركت سهامی مرتب‌نو 236- شركت سهامی پارس یدك 237- شركت سهامی آسانسور صدوق.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: 238- شركت سهامی توسعه مهمانخانه‌های ایران 239- شركت سهامی توسعه مهمانخانه‌های سپاهان.

وزارت نفت: 240- شركت سهامی ایران گاز 241- شركت سهامی پرسی گاز 242- شركت سهامی ایران سیلندر 243- شركت سهامی پرسیلندر.

وزارت مسكن و شهرسازی: 244- شركت سهامی تاسیساتی تسیس 245- شركت سهامی آسانسور سازی ایران شیندلر 246- شركت سهامی


تمامی حقوق وبسایت متعلق به شرکت خدمات اداري پشتيباني و فني مهندسي اميد خزر گلستان می باشد فروشگاه اینترنتی نعلبندان شركت شبكه نگاه
 
 
 
   
تلفن :
021 - 47624752
 
نشانی :
تهران، خیابان شریعتی، بین مطهری و عباس آباد، روبروی سه راه معلمـ، پله های اندیشه 5 شرقی، بالـای رادیولوژی، پلـاک 4 درب قهوه ای
 
INFO@OMIDKHAZAR.COM
 
نشانی شعب و نمایندگی ها:
گرگان: خ ولیعصر، عدالت 8، بن بست اول، سمت راست، تلفن: 6-32320412-017